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19 Ottobre 2018

EVENTI TRIESTESPRESSO EXPO 2018

GIORNATA INAUGURALE

giovedì 25 ottobre
ore 10
apertura cancelli di Triestespresso Expo 2018
ore 11
cerimonia di inaugurazione
esterno Padiglione 27


EVENTI TRIESTESPRESSO EXPO 2018

CORSI UNIVERSITÀ DEL CAFFÈ – ILLYCAFFÈ
Centrale Idrodinamica sala C

giovedì 25 ottobre
ore 11:30- 12:15
Find a bean, discover a world inside: coffee chemistry 
Silvia Colomban
ore 15:30-16:15
Find a bean, discover a world inside: coffee microscopy
Paola Crisafulli

venerdì 26 ottobre
ore 11:30 – 12:15
Find a bean, discover a world inside: coffee caffeine
Marino Petracco
ore 14-14:45
Find a business, discover its potential: management of the bar
Pierpaolo Segrè
ore 15:30-16:15
Find a bean, discover a world inside: green coffee
Luca Turello e Gian Luca Malvicini 

sabato 27 ottobre
ore 11:30-12:15
Find a bean, discover a world inside: green coffee
Luca Turello e Gian Luca Malvicini 
ore 15:30-16:15
Find a bean, discover a world inside: coffee caffeine
Marino Petracco




SPILL THE BEANS
Scopri le startup protagoniste nel settore del caffè 
Centrale Idrodinamica sala C
venerdì 26 ottobre
ore 16:30-16:40 Cafelier
ore 16:40-16:50 Huskee
ore 16:50-17 Oltrecafè
ore 17-17:10 Pbl


MEET THE EXPERT - INCONTRA L'ESPERTO
Consulenze personalizzate 
organizzate dal Gruppo Italiano Torrefattori Caffè e da MV Consulting
Padiglione 30 stand n.53
giovedì 25, venerdì 26 e sabato 27 ottobre
ore 10- 18


CORSO DELL’ISTITUTO INTERNAZIONALE ASSAGGIATORI CAFFÈ (IAAC)
in collaborazione con Mazzer
Centrale Idrodinamica sala B
giovedì 25 ottobre
ore 10-18


PREMIAZIONE CONCORSO FIPE - TRIESTESPRESSO  “DAI SAPORE AL TUO CAFFÈ”
Centrale Idrodinamica sala B
sabato 27 ottobre
ore 10-16
Giornata dedicata alla presentazione - con degustazione - delle ricette proposte dai partecipanti al concorso "Dai sapore al tuo Caffè" arricchite dai suggerimenti del "Maestro di Spezie" Marco Savona. Le degustazioni avranno inizio alle ore 10 e termineranno con la premiazione alle ore 16.


ASSEMBLEA GRUPPO ITALIANO TORREFATTORI CAFFÈ  (GITC)
Centrale Idrodinamica sala B
venerdì 26 ottobre
ore 10-13


CONSIGLIO DIRETTIVO DEL CONSORZIO DI TUTELA 
DEL CAFFÈ ESPRESSO ITALIANO TRADIZIONALE
Centrale Idrodinamica sala B
venerdì 26 ottobre
ore 13-14


 


TRIESTESPRESSO CAMPUS 2018
Coffee Innovation for Business

giovedì 25 ottobre

MEET2LEARN AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 11-11:45
Sensory Skills quality control best practices for coffee roastery – Andrej Godina, coffee expert
Green Coffee quality control best practices for coffee roastery – Alberto Polojac, green coffee trader
ore 12-12:45
Public presentation: “Green Coffee Handbook” – Aurora Castellani, Medicea Edizioni 
Meet the farmer: “The daily life of a coffee farmer” with Francisco Villeda Panchito – finca Rio Colorado and Pino Fumarola – Umami Area Honduras 
ore 13-13:45
Coffee roasting quality control best practices for coffee roastery – Massimo Barnaba, coffee expert
ore 14-14:45
Innovazione nell'industria 4.0: l'uso dei droni nella coltivazione e produzione del caffè – ARIES Trieste
ore 15-15:45
“Maestri e Icone”, value of training and the importance of inspiration – be a coffee expert – Andrea Bazzara, Bazzara Coffee
ore 16-16:45
Innovazione di processo e di prodotto come leve per l'entrata sul mercato di nuove micro-imprese – Massimo Chenda, Caffemotive
ore 17-17:45
Coffee DNA analysis and business applications – Giovanni Bortoli, Dna Analytica

GREEN2ROAST AREA – CENTRALE IDRODINAMICA 
ore 10:30-12:15
Roasting for espresso with Coffee Tech roaster
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster
ore 11:30-12:15
Meet the manufacturer Coffee Tech: roasting with conduction and convection
ore 12:30-13:15
Meet the manufacturer Ima: technology for the coffee industry
ore 13:30-14:15
Coffee roasting with Cropster platform: the green module for Quality Control, Marco Cremonese 
ore 14:30-16:30
Roasting for espresso with Coffee Tech roaster
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster

BEAN2CUP AREA – CENTRALE IDRODINAMICA 
ore 10:30-13:15
Espresso blends: taste the unique cup profile of the typical Italian espresso blends with EGRO machine.
ore 11:15-12 
Meet the bean to cup manufacturer La Cimbali Group
ore 13:15-14 
Meet the bean to cup manufacturer Gruppo Evoca
ore 14:15-15 
Meet the bean to cup manufacturer Bianchi Industry - Brasilia
ore 16:15-17 
Meet the farmer and cup his coffee with Andrea Cremone – Barista trainer, Umami Area Honduras 


venerdì 26  ottobre

MEET2LEARN AREA – CENTRALE IDRODINAMICA 
ore 11-11:45
Coffee and CSR: new business opportunities – Corinna Pape, Ettlin coffee roastery
ore 12-12:45
What is it the role of the Corporate Social Responsibility in a food chain and how to apply it to marketing and business – Maurizio Morini – CSR Manager Network
ore 13-13:45
Round table: which are the new coffee businesses behind the CSR 
Andrej Godina – Umami Area, Maurizio Morini – CSR Network, Fabrizio Polojaz – Associazione Caffè Trieste, Mario Bruscino – Interkom, Michele Cannone – Lavazza, Marco Vitale – Food Chain, Corinna Pape, Ettlin coffee roastery
ore 14-14:45
Meet the farmer: CSR applied to a cup of coffee, the socially responsible coffee – Johannes Epping, Christian Roser and Mathias Kaps, Starkamcher – Mantano Project
ore 15-15:45
Good practices for CSR: case histories
IMA group: CSR in the world of industrial automation – Daniele Vacchi
Blockchain for food: supply chain transparency – Marco Vitale, Food Chain
ore 16-16:45
IPCOS European Industrial Doctorate: opportunity for academia and industry collaboration - Prof Federico Berti, Unversità di Trieste
ore 17-17:45
Innovazione nell'industria 4.0: l'uso dei droni nella comunicazione digitale e nella promozione aziendale- ARIES Trieste

GREEN2ROAST AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 10:30-11:15
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster
Roasting pre blended coffees for espresso with Coffee Tech roaster
ore 11:30-12:15
Meet the manufacturer Ima coffee Petroncini: coffee roasting with modular gas heater, variable air flow and adjustable drum speed – Roberto Pedini
ore 12:30-13:15
Coffee roasting with Cropster platform: the roast intelligence module, Marco Cremonese
ore 13:30-14:15
Meet the manufacturer Imf: roasting with convection
ore 14:30-16:30
Roasting for filter with Coffee Tech roaster
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster

BEAN2CUP AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 10:30-13:15
Taste the single origin coffees for espresso with La San Marco machine.
ore 11:15-14
Meet the bean to cup manufacturer La Cimbali Group
ore 14:15-16
Brewing workshop con Andrea Cremone barista trainer with Umami Area Honduras specialty coffees



sabato 27 ottobre

MEET2LEARN AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 11-11:45
Sensory classroom: coffee and wine sensory similarities - Marco Bazzara – Bazzara coffee
ore 12-12:45
Business Model Canvas: how to build your own new coffee business model for Coffee Academy – Ermanno Perotti – Umami Area and Alberto Polojac – Bloom Coffee Academy
Public presentation: "Coffee Tales. Architettura d'interni per il caffè e le sue storie" – prof. Giuseppina Scavuzzo – Università di Trieste e Alberto Polojac – Bloom Coffee Academy
ore 13-13:45
Micro roastery and coffee shop start up: how to produce a specialty coffee, which storytelling and which layout – Andrea Cremone, Johannes Epping, Fabio Milani, Andrea Nonni.
ore 14-14:45
Meet the farmer: the different coffee processing methods and the product diversification – Andrej Godina and Francisco Villeda – Umami Area Honduras
ore 15-15:45
The new business opportunities: a case of smart business concepts and solopreneurship  – Ansgar Elfgen – Carl Mertens Wittwe coffee
ore 16-16:45
Bare carbon electrodes as simple and efficient sensors for the quantification of caffeine in commercial beverages – Rozalia-Maria Anastasiadi, Queen Mary University of London
Decaffeinated coffee methods and its quality into the cup – Giovanni Bortoli, Demus Spa
ore 17-17:45 Innovazione nell'industria 4.0: l'uso dei droni per esplorare le nuove potenzialità del futuro

GREEN2ROAST AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 10:30-11:15
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster
Roasting for espresso with Coffee Tech roaster
ore 11:30-12:15 
Cupping session with specialty coffees
ore 12:30-13:15
Meet IKAWA: roasting with technology for laboratory QC
ore 13:30-14:15
Meet the roasting manufacturer Coffee Tech: airflow influence in coffee roasting profiles
ore 14:30-15:15
Coffee roasting with Cropster platform: the roast intelligence module, Marco Cremonese
ore 15:30-16:30
Roasting for filter with Coffee Tech roaster
Roasting for cupping with Ikawa Pro sample roaster

BEAN2CUP AREA – CENTRALE IDRODINAMICA
ore 10:30-13:15
Meet the farmer Francisco Villeda Panchito and cup his coffee with Egro machine.
ore 13:15-14
Meet the bean to cup manufacturer: Gruppo La San Marco

Triestespresso

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